2015. október 12., hétfő

Az ablak készítése

1.   Dekorkartonra rajzoljuk fel a képen látható mintát. A karton színes felét javaslom a rajzolásra, mert a másik oldala natúr, és az festhető jól. Az sem baj, ha kicsit mélyebben húzzuk meg a vonalakat, így könnyebb lesz az élek hajtogatása.

2.   Kicsit módosítsunk a sablonon a képen látható formára.

3.   Egy így végleges, vágjuk is ki.

4.   Hajtsuk meg az éleket.

A levágott maradék részeket érdemes eltenni, mert ki tudja mikor-mire lesznek jók ezek a kis kockák... Talán, ha majd csempézni kell egy helyiségben? :-)


5.   Ha nem állt rendelkezésre megfelelő színű karton, akkor tegyünk a közepébe egy választott színű papírt, pl. zöldet, kéket, feketét... stb. Vagy, vágjunk ki magazinból olyan képeket, amiken a természet látható, fák, kék ég... és azt ragasszuk be az ablakunk közepére. Én csak a széleit ragasztom oda, nehogy a ragasztótól göröngyössé váljon a papír.

6-7.   És itt most FIGYELMET KÉREK! Ezért van a sok felkiáltójel, és nyilak, pöttyök. Ha a keretet festeni szeretnétek, akkor ajánlom, hogy még a keret leragasztása előtt mind a négy belső oldalt fessétek le, hogy a 7. képen látható lecsúszott festési hibát kiküszöböljétek vele!
Tehát, a 6. képen az látható, hogy én már a keret jobb és bal oldalát leragasztottam (egyébként, ügyeljünk a keret oldalai ragasztásának sorrendjére! Előbb az egyenes szélűek, aztán a sarkosak!), viszont előbb festeni kellett volna a piros pöttyökkel jelzett belső oldalakat, de persze, aki ügyes, az utólag is szépen le tudja kenni, és nem szalad túl rajta. A fekete pöttyök azt mutatják, hogy hová kell ragasztani a keretet.

8.   Na, de miután a keretet a helyére ragasztottuk, a sarkok még el fognak állni. Természetesen ezeket is megragasztjuk.

9.   A keret többi oldalát is lefestjük, így kész is idáig.
10.   Az ablak osztásához két darab 1x7cm méretű kartont használunk. Én erre a célra egy vastagabb, kemény kartont választottam. Nem tudom pontosan miféle karton ez, de olyan, mint a sörkarton, amiből a söralátéteket készítik. Az enyém 2mm vastag. Ha nincs ilyesmink, akkor a dekorkarton rétegezését ajánlom a megfelelő vastagság elérésére.

11.   Lefestjük.
12.   A keret belső oldalain halványan megjelöljük a pontos helyét, hová kerüljenek az osztások.

13.   Végül ragasszuk az utolsó darabot középre.
14.   És kész az ablak. :-)
10 megjegyzés:

 1. Nagyon ötletes lett, ügyesen megcsináltad!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, Vik! :-) Remélem, lesznek, akik kedvet kapnak hozzá. :-)

   Törlés
 2. Nagyon klassz! Ki fogom próbálni én is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Annak nagyon örülnék, köszönöm Baba! ;-)

   Törlés
 3. nagyon jó ötlet :D és remek kidolgozás......

  VálaszTörlés
 4. Nagyszerű ötlet, köszönöm a leírást!! :)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon jó kis tutorial, szép munka! :)

  VálaszTörlés